LoL-servrar – allt du behöver veta

Det är ingen hemlighet att League of Legends har miljontals aktiva spelare världen över. Men för att alla ska kunna spela samtidigt måste spelet ha flera servrar runt om i världen.

Chansen är stor att du har spelat på minst 1 eller 2 olika regioner under din tid som spelare av LoL, men har du någonsin stannat upp och tänkt på de andra servrarna?

För närvarande finns det 13 olika LoL-servrar tillgängliga som sträcker sig från Europa till Amerika till Asien och till och med den offentliga betamiljön. Eftersom varje server har sin egen gemenskap och sitt eget rankingsystem uppstår ofta tvister om vilken server som är svårast att ranka på.

För att ge dig en inblick i alla de olika LoL-servrarna som finns tillgängliga kommer vi att utforska varje enskild server och se vad den har att erbjuda.

Riot Games servrar

Brasilien – BR

Den första på vår lista över LoL-servrar är den brasilianska servern. Den brasilianska servern, som ofta förkortas till bara BR, lanserades den 13 september 2012 och täcker hela Brasilien. Spelare på BR-servern talar främst portugisiska som sitt huvudspråk. Om du bara kan engelska är det förmodligen ingen bra idé att överföra ditt konto till denna region.

Själva servern ligger i ligger i São Paulo, Brasilien, vilket innebär att alla i området kommer att få superlåga ping och bör inte ha några problem när de spelar spelet.

Europa, Norden och öst – EUNE

Den andra servern på vår lista över LoL-servrar är Europe Nordic & East-servern eller EUNE förkortat. Servern lanserades den 12 juli 2010 och täcker många länder, däribland Sverige, Danmark, Norge och Polen. Det betyder att det förmodligen inte är någon överraskning när spelarna talar flera språk, från grekiska till engelska, polska och rumänska.

Själva servern ligger i Frankfurt, Tyskland, vilket är lite märkligt med tanke på att Tyskland inte ingår i denna server. Det har att göra med deras enorma nätverksinfrastruktur som gör dem till det bästa valet för att vara värd för servern.

Europa väst – EUW

Nästa är den mycket populära EUW eller Europe West för dem som inte är uppdaterade med deras förkortningar. Servern lanserades samtidigt som EUNE-servern i juli 2010 och täcker en hel rad länder från Storbritannien till Tyskland och Spanien. Detta innebär också att det talas en hel rad olika språk som engelska, tyska och spanska. Även om det primära språket förvisso är engelska.

Själva servern ligger i Amsterdam vilket är en bra medelpunkt som täcker alla närliggande länder. Om du spelar från Italien kan du dock uppleva högre ping på grund av avståndet.

Latinamerika Nord – LAN

Våga dig söder om Amerika och du kommer att hitta Latin America North-servern. Den täcker regioner som Mexiko, Panama och Kuba om du trodde att League of Legends inte var stort i Latinamerika, så tänk om. Den kallas även LAN-server och lanserades den 5 juni 2013 och majoriteten av spelarna på servern talar endast spanska.

Om du funderar på att flytta till den här servern för att klättra i stegen kan kommunikationen med dina lagkamrater bli ett problem. Till skillnad från vad namnet antyder är den fysiska servern för denna region faktiskt belägen i Miami, Florida.

Latinamerika Syd – LAS

Om du går söder om Latinamerika Nord kommer du in i Latinamerika Syd. Servern täcker länder som Chile, Argentina och Bolivia och är i princip syster till Latinamerika Nord. Den lanserades samtidigt den 5 juni 2013 och det primära språket för denna server är också spanska. Men till skillnad från LAN-servern är LAS-servern faktiskt belägen i samma region som de områden den betjänar. Servern finns i Chile så förvänta dig en utmärkt latenstid oavsett vilken del av regionen du spelar från.

Nordamerika – NA

En av de äldsta LoL-servrarna på listan, North America, har funnits med sedan lanseringen av spelet i oktober 2009. NA-servern täcker hela Nordamerika (därav namnet) och är en av de mest populära servrarna.
Servern ligger i Chicago, Illinois och innehåller mestadels spelare som talar engelska som sitt huvudspråk. Eftersom spelarna är väldigt lika spelarna på EUW-servern skapar många spelare ofta smurfkonton i andra regioner för att klättra på båda stegen samtidigt.

Oceanien – OCE

Med tanke på att Australien och Nya Zeeland ligger på andra sidan jorden är det ingen överraskning att de har sina egna serverregioner. Servern, som kallas Oceania server eller OCE förkortat, täcker bara Australien och Nya Zeeland. Den lanserades den 28 juni 2013 och även om servern inte har varit ute så länge har den välkomnats av många spelare. Innan servern släpptes var många spelare tvungna att spela på Asiens servrar eftersom de andra engelsktalande regionerna låg för långt bort. Detta ledde till stora problem med språkbarriärer och otroligt höga pings.

Men i och med lanseringen av Oceania-servern kan spelarna nu enkelt spela med låga ping och andra engelsktalande spelare. Med värdskap i Sydney, Australien, kommer spelarna aldrig mer att behöva stå ut med att spela med 9 andra icke engelsktalande spelare.

Ryssland – RU

Den ryska servern, eller RU, som lanserades den 17 april 2013, täcker hela Ryssland och är exklusiv för det landet (i likhet med den brasilianska servern). Som du kanske har gissat kan de flesta spelarna bara tala ryska, men det hindrar dem inte från att ha kul. Själva servern är faktiskt inte värd i Ryssland vilket kan verka konstigt, men vi tror att det har något att göra med politiska skäl.

Själva servern är värd i München, vilket inte ligger särskilt långt bort, men tack vare Tysklands fantastiska nätverksinfrastruktur kan spelarna spela med relativt låga pings.

Turkiet – TR

Fortsatt med vår lista över LoL-servrar har vi den turkiska servern eller TR förkortat. Riot lanserade den i september 2012 och beslutade att släppa den här servern när de insåg att de hade ett stort antal turkisktalande spelare som behövde en plats att spela på. Istället för att blanda dem med en annan server bestämde de sig för att efterfrågan var tillräckligt stor för att ha en egen server.

Det märkliga med den här servern är att även om den täcker Turkiet så är själva servern värd i Dublin, Irland. Vi är inte riktigt säkra på om det är sant eller varför det inte är Tyskland istället, men den nuvarande platsen pekar definitivt på Dublin.

Japan – JP

I Tokyo, Japan, finns den japanska servern, eller JP som den ofta kallas. Eftersom den bara släpptes nyligen i mars 2016 var många spelare tvungna att spela på de andra asiatiska servrarna som snabbt blev överfulla och översvämmade av asiatiska spelare.

För att matcha spelarna bättre beslutade Riot att ge Japan en alldeles egen server där japansktalande spelare kunde spela. Detta drag hyllades av spelarna och ger spelarna möjlighet att spela med andra likasinnade som talar japanska. Asien är trots allt en enorm kontinent med många olika språk.

Republiken Korea – KR

Servern KR, som endast omfattar södra Korea, lanserades i december 2011 och innehåller spelare som endast talar koreanska. En av de mest populära och högt befolkade LoL-servrarna där ute, många professionella spelare inklusive medlemmarna i SKT spelar här.

För att spela på den koreanska servern behöver du faktiskt ett SIN, som kan användas för att kontrollera din internetåtkomst om du är under 18 år. För att få ett giltigt SIN måste du ha ett koreanskt medborgarskap. Det är därför det är så svårt att faktiskt köpa ett koreanskt League of Legends-konto.

Offentlig betamiljö – PBE

Public Beta Environment (eller PBE) är en “testcentrerad” server på vilken kommande patchar är tillgängliga för offentlig testning, detta gör det möjligt för Riot Games att åtgärda eventuella buggar innan patchen släpps till resten av världen. Detta är en ovärderlig resurs för Riot, eftersom offentlig testning sparar tid och resurser samt ger nya roliga möjligheter för spelarna.

Servern används fortfarande idag av Riots anställda och spelare och är utmärkt för att utforska nytt innehåll. Var dock varnad, om du inte bor i Nordamerika kommer du förmodligen att få riktigt hög ping. Kolla in vår artikel om hur du visar ping i League of Legends.

Garena Sydostasien

Baserad i Sydostasien täcker SEA-servern länder som Singapore, Malaysia, Indonesien och Filippinerna. Deras server släpptes den 17 juli 2010 och innehåller många spelare som talar en mängd olika språk. SEA-servern är en av endast två servrar som inte drivs av Riot. SEA drivs nämligen av Garena, en partner till Riot Games.

I framtiden har Riot nämnt att de skulle vilja skapa en egen sydostasiatisk server och dela upp den i olika regioner. Vissa användare föredrar faktiskt Garena-servrarna eftersom de inte får några buggiga uppdateringar, har en bra uppkoppling, mindre driftstopp och ett starkt lokalt samhälle, men de får också patchar, skinn och mästare senare.

Servernätverk i Kina

Folkrepubliken Kina (CN) har inrättat servrar sedan 2011, totalt 29 servrar, varav 19 servrar drivs av China Telecom och 7 av China Netcom. Spelare kan inte ansluta sig till servrar som drivs av en annan Internetleverantör. Var och en av dessa servrar rymmer upp till 650 000 spelare, men vissa är avsedda för olika kunskapsnivåer. Språken är bland annat mandarin-kinesiska och förenklad mandarin-kinesiska.

Detta är också den nyaste League of Legends-servern och har en unik “superserver” där användare som är Diamond 1 eller högre kan skapa ett konto och få en omedelbar nivå 30 och många mästare. Detta används främst som en träningsyta för professionella spelare och spelare med hög elo. Det är för närvarande inte möjligt att överföra till de kinesiska servrarna från någon annan server.

Nu vet du allt om de olika LoL-servrarna, vilken är den mest populära och vilken har flest spelare? Om du vill veta mer kan du läsa vår artikel om hur många som spelar League of Legends.